Kesäblogi osa 4: Veera

Kesäblogi osa 4: Veera

Olen neljännen vuoden raksateekkari ja pääaineenani on rakennesuunnittelu. Viime vuoden keväällä jo hieman epätoivoisena täyttelin yritysten avoimia hakemuksia pelkkien kesätyöhakemusten ohella. Yllätyksekseni pääsin haastatteluun Helsinkiin Suomen Talokeskus Oy:lle julkisivusaneerausyksikköön ja heti haastattelun jälkeen minulle kerrottiin, että sain työpaikan. Ensimmäinen kesä kului lähinnä avustavissa valvonta- ja suunnittelutehtävissä. Pääsin myös osallistumaan kattojen, julkisivujen ja parvekkeiden kuntoarvioiden ja -tutkimusten tekemiseen, mistä oli muuten todella paljon hyötyä seuraavan syksyn rakenteiden historian ja kuntotutkimusten kursseilla. Koska kesä meni todella hyvin, sovin jo viime syksynä, että työsuhteeni jatkuu tänäkin kesänä.

Heti tenttiviikon jälkeen pakkasin siis tavarani ja suuntasin kohti Helsinkiä. Muuttaminen sujui melko kivuttomasti. Viimekesän jäljiltä liikkuminen oli jo ennestään tuttua ja vanhoja kavereitakin asuu Helsingissä jonkin verran. Asunnon löytäminen oli todella helppoa ja vuokrasin kesäksi opiskelijasolusta huoneen. Asumismukavuus ei toki yllä sille tasolle, mihin Tampereella olen tottunut, mutta en ole antanut sen häiritä, sillä tiesin jo kesän alussa, etten tule viettämään viikonloppujani Helsingissä.

Töihin paluuta odotin innolla ja työkaverini olivatkin keränneet minulle hommia tehtäväksi heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Pari ensimmäistä viikkoa meni tehdessä autokatoksen suunnittelua sekä rakennekuvia piirtäessä erääseen isompaan kohteeseen. Kävin tekemässä myös pari vesikaton kuntotarkastusta. Kesäkuun alusta lähtien aloin kiertää työkaverini kanssa työmaiden aloitus- ja työmaakokouksissa sekä valvontakäynneillä, jotta voin tuurata häntä valvontatehtävissä kesäloman ajan. Nyt aika onkin kulunut siis valvojan tehtävissä työmaita kiertäessä sekä kokouksissa ja katselmuksissa käydessä. On ollut todella mielenkiintoista ja opettavaista päästä seuraamaan niin monenlaisia hankkeita lähes alusta lähtien. Valvontakohteissani on käynnissä mm. salaojien korjaamista, elementtisaumojen ja rappauksen uusimista, julkisivujen maalausta sekä parvekkeiden peruskorjaamista. Valvontatehtävien ohella on minulla myös muita hommia tehtävänä. Tällä hetkellä tekemistä odottavat vesikaton korjaamisen ja pihakannen uusimisen suunnitelmat sekä parvekkeiden kuntotarkastus raportteineen.

Tänä kesänä minulle on tullut selväksi etenkin se, että vaikka kyseessä olisi kuinka selkeä, pieni tai yksinkertainen korjaushanke, voi hankkeen aikana tulla isojakin yllätyksiä ja paljon lisäselvityksiä vaativia asioita. Tämän vuoksi hyvä kommunikointi on erityisen tärkeää hankkeen eri osapuolten välillä. Työmaakäyntien sekä erilaisten kokousten ja neuvottelujen myötä olen oppinut ymmärtämään sen, kuinka monet asiat ovat tärkeitä onnistuneen rakennushankkeen kannalta. Omalla kohdallani vastaan on tullut etenkin selkeiden ja yksiselitteisten suunnitelmien sekä osaavan urakoitsijan tärkeys hankkeessa. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että työmiehillä on ollut hyvin aikaa jutella työmailla käydessäni kohteista, koska siitä saa hyvin erilaista näkökulmaa rakentamiseen, mitä luennoilla istuessa.

Olen ollut varsin tyytyväinen siihen, kuinka monipuolisia työtehtäviä minulla on ollut ja uskon, että loppukesä tulee olemaan yhtä mielenkiintoinen, opettavainen ja työntäyteinen kuin alkukesä. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta voisin hyvin kuvitella itseni tekemään töitä korjausrakentamisen parissa vielä pitkän aikaa.

-Veera


Kuntoarvioita tehdessä pääsee nauttimaan myös komeista maisemista


Kuluvan kesän aikana julkaisemme TARAKIn nettisivuilla blogikirjoituksia, joissa raksan opiskelijat kertovat kesän kuulumisistaan eri puolelta Suomea. Joka toinen viikko on luvassa postauksia erilaisista tavoista viettää opiskelijakesää, joten pysy kuulolla! Tsekkaa myös instagramista TARAKIn kuvakisa #tarakilainentöissä.
Mikäli haluat jakaa oman kesäsi kokemuksia, ilmoita kirjoitushalukkuudestasi killan viestintävastaavalle osoitteeseen ella.lahtinen[at]student.tut.fi.