Kesäblogi osa 5: Riku

Kesäblogi osa 5: Riku

Olen ensimmäisen (vai pitäisikö jo sanoa toisen) vuoden raksateekkari. Viime syksynä muutin Tampereelle Turun saaristosta, ja kaupunkeja vieroksuvana hain kotikonnuilta töitä kesäksi. Maatilan poikana on kaikenlainen rakentaminen jo tullut tutuksi, mutta koska työpaikkana ‘koti’ kuulostaa huonolta ceeveessä, hain töihin paikalliseen JJ Kaivin ja Kallioon työmaakokemuksen toivossa. Oma ajatus oli, että traktoreita ja muita koneita pienestä pitäen käyttäneenä menisin ajamaan pyöräkuormaajaa tai kaivuria, mutta ekana työpäivänä kävikin ilmi, että minut oli merkitty työnjohtoharjoittelijaksi.

Pienestä perheyrityksestä liikkeelle lähtenyt JJ Kaivin ja Kallio kuuluu nykyään 350 työntekijän Terrawise-konserniin. Kyseisen yrityksen toimenkuvaan kuuluu maanrakennus ja louhinta sekä murskaus. Yritys tekee sekä infrapuolen, että talopuolen projekteja, jälkimmäisellä lähinnä pohjaurakoita. Itse olen ollut paljon pohjaurakoiden parissa, mutta myös mm. rakentamassa liikenneympyrää sekä ollut mukana kallion räjäytyksessä.

Koska kyseessä on pieni yritys, työnjohto on mukana työnteossa kuten ‘normiduunaritkin’, jolloin insinööri on myös lapiopoika kaivuutöissä. Kuitenkin ongelmatilanteissa saa juosta esimerkiksi sähkärin perässä ja suunnitella kaapelilinjat kokonaan uusiksi.
Maanrakennuksessa tulee huomioida todella monta eri kokonaisuutta, kuten viemärit, radonputkitukset, sähkökaapelit, maalämpöputket ja niin edelleen, että lopulta taskut ovat täynnä tontin piirustuksia. Työtehtävät vaihtuvat tiuhaan sen mukaan, mitä mahdutaan täyteen pihaan tekemään. Moni työmaamme on vierekkäin, ja sijainti johtaa siihen, että liikutaan työmaalta toiselle sen mukaan, missä on suurin tarve. Parhaana esimerkkinä olin tasaamassa sokkelinpohjaa, soitti että “tyhjennä työmaa räjäytyksen vuoksi, ja sen jälkeen mene motarille potkimaan ojaan sinne lentäviä kiviä.”

Ensi kesänä olen todennäköisesti samassa työpaikassa, sillä työtehtävät ovat todella monipuoliset, joka päivä saa tehdä jotain uutta. Itselle infrapuoli vaikuttaa mielenkiintoisimmalta vaihtoehdolta, vaikka mieli muuttuukin jokaisena sadepäivänä!

– Riku


Se on ihka oikee pikkunen KAEVINKONE!


Kuluvan kesän aikana julkaisemme TARAKIn nettisivuilla blogikirjoituksia, joissa raksan opiskelijat kertovat kesän kuulumisistaan eri puolelta Suomea. Joka toinen viikko on luvassa postauksia erilaisista tavoista viettää opiskelijakesää, joten pysy kuulolla! Tsekkaa myös instagramista TARAKIn kuvakisa #tarakilainentöissä.
Mikäli haluat jakaa oman kesäsi kokemuksia, ilmoita kirjoitushalukkuudestasi killan viestintävastaavalle osoitteeseen ella.lahtinen[at]student.tut.fi.